Morgen bestond ik (2009)

Let’s all pretend to be someone else, and then perhaps we’ll find out who we are. John le Carré, Absolute Friends

Een groep rupsen wacht vol verlangen op het moment dat ze zullen ontpoppen tot een echte vlinder. Ze bereiden zich voor, eten, dromen, verlangen, discussiëren over hun toekomst. Iedere rups heeft zijn eigen toekomstige vlinder voor ogen, de pakjes hangen al klaar. En we zien een oude vlinder. Zij verlangt naar de naïeve rupsenfase, waarin je nog droomt. Ze wil de rupsen vertellen dat ze de onzekerheid niet uit de weg moeten gaan. Maar willen rupsen dat wel horen? ‘Morgen bestond ik’ is een licht absurde, prettig gestoorde voorstelling. Vanuit improvisaties, beweging en muziek is een dromerige wereld ontstaan. Een wereld vol oude meubels, lege stoelen en stoffige hoekjes. Zo heeft theatergroep ZOUT een voor stelling gemaakt over de wachtende, smachtende mens. De mens die altijd in de toekomst leeft. De mens die denkt dat het gras groener is aan de andere kant.

Neef Louis als decor
ZOUT heeft de inspirerende designwinkel van Neef Louis gekozen als locatie voor ‘Morgen bestond ik’. Neef Louis is een begrip in Amsterdam. Zijn loods in de Houthavens is een decor op zichzelf. De locatie vormde een sterke aanvulling op de dromerige sfeer van de voorstelling. De authentieke loods vol met allerlei meubels benadrukte het gevoel van geleefde levens die ergens op de achtergrond plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Een opslagplaats van vertrokken mensen? Een tussenstation tussen de ene en de andere bestemming?

Spel Maurice Herrijgers, Tom Jaspers, Isabelle Los, Judith Peters, Allon van der Sluis, Tytis Sonnenfeld, Anke Witteveen Regie Esther Eij