Jaap Lisser

Met een groot gevoel van verslagenheid delen wij mee dat Jaap Lisser op zondag 2 oktober 2011 is overleden. Na zijn hartsiltstand een week eerder verslechterde zijn situatie, hij kon niet meer rustig ademen en de hoop op herstel werd steeds kleiner. Het is een schok voor ons allemaal dat onze vrolijke, energieke toneelcollega en bestuurslid zo plotseling uit het leven verdwijnt.
Wij wensen Dorine en zijn naasten heel veel sterkte toe.

36 thoughts on “Jaap Lisser

 1. Namens het bestuur van het Amsterdams centrum Amateurtoneel wens ik alle nabestaanden van Jaap Lisser veel kracht toe bij dit grote verlies. Hij zal niet vergeten worden.

 2. Lieve Jaap,
  vandaag hebben we afscheid van je genomen. We hebben naar je gekeken, aan je gedacht, verhalen over je gehoord, teksten van je gezegd en over je gepraat. En uiteindelijk hebben we je uitgezwaaid.
  Dit afscheid heeft vooral benadrukt met hoeveel plezier en zin je in dit leven stond. Ik ben heel blij daar een deel van te hebben mogen meemaken. Dank je wel.

  Esther

 3. dag Jaap,
  de laatste jaren zagen we elkaar niet vaak, na een voorstelling van Zout. Na de laatste voorstelling hadden we afgesproken om met Ans en Robert een keer te gaan barbecueën. Een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen aan Sarabande. Ik zal het blijven betreuren dat het er niet meer van is gekomen. Het lukte niet om naar je afscheid te komen, maar in gedachten was ik er wel.
  Ik herinner je als een vrolijke en vriendelijke persoonlijkheid. Dorine en je andere dierbaren wens ik heel veel sterkte.
  Gina

 4. Dag lieve Jaap, wat hebben we fijn gespeeld samen. Je bent op het toneel tot tweemaal toe mijn ega geweest… wat zal Dorine je missen…
  Liefs, Tytis

 5. Dag lieve Jaap
  Dag Frank Strang, Henrico IV, Cadmus, Koor, Macbeth, Pato, Minos, Broer, Leonardo, Leonce, Creon, Man, Michiel, Lebbedev, Willy Loman, Johan en George.
  Zoveel rollen, zoveel toneelstukken waar we samen in hebben gespeeld.
  Mijn toneelmaatje en geweldig mens.
  Ik zal je zo missen.
  Ans

 6. De wereld is plotseling een beetje minder mooi.

  Jaap, jouw energie zal nog lang in mijn hoofd doorleven. Bedankt dat ik je heb mogen meemaken.

 7. “Das Theater ist eine Schule des Weinens und des Lachens.” (Garcia Lorca)

  Lieve Jaap,
  Nu al? Welk hemels toneel heeft jou tot zijn ensemble groepen?
  Theaterziel, buitenmens. Energiek, enthousiast. Kritisch, vol overgave. Pretoogjes en heel veel humor. Achteraf een stevige discussie bij een lekker biertje. Wat fijn dat ik je heb mogen leren kennen. Ik dank je voor je prachtig spel en je tomeloze energie. Onbegrijpelijk dat je er niet meer bent. Dag lieve Jaap!

  Dorine en iedereen die Jaap lief heeft, ik wens jullie allemaal heel veel kracht en sterkte,

  Liefs Stephanie

 8. Lieve Jaap,

  Ik heb je natuurlijk maar één seizoen / voorstelling meegemaakt, maar daarin was jouw rol (zowel letterlijk als als mens) een hele belangrijke. Met je onuitputtelijke energie en zin in het spelen, je fanatieke drive en vooral je lach, altijd die lach was je onmisbaar. En al word je nu gemist, je blijft onmisbaar. Waarvandaan je nu ook naar je dierbaren, je vrienden, je familie, je collega’s kijkt.. Blijf genieten en jij zult voortleven in ons allemaal!
  Ik wens Dorine veel sterkte toe en iedereen om je heen.
  Ik ben blij dat ik je heb gekend.

  Liefs,
  Jolijn

 9. 10 jaar geleden intens met je gewerkt en je daarna een enkele keer maar gezien. Toch maakt je verdwijnen van ‘het’ toneel nu een grote indruk op me.
  Zelden iemand zo trouw zo onvoorwaardelijk voorwaardelijk met knipoog en met diepe gronden dat toneel op zien gaan. Op jouw eigen heel eigen wijze was het geen vraag maar een antwoord: TO BE was het Jaap! Blij jou, hoe kort ook te hebben mogen meemaken! Heel veel sterkte Dorine, en alle (ex) Zout spelers die jouw TO BE zo node zullen missen.

 10. Ik las net een paar rouwadvertenties in de Volkskrant. Wat verschrikkelijk. Ik krijg gelijk beelden van hem uit de voorstellingen waarin we samen speelden, en hoe hij was erna: open, lachend, zijn herkenbare speelstijl, zijn stem, zijn houding en mimiek. Maar ook zijn wat donkerdere kant: bozig, zich soms ergerend aan de mens in het algemeen, met zware discussies over allerlei onderwerpen. Een ontzettend gezellig ZOUT-etentje met veel lekkers en goede wijnen staat me ook nog bij. Het is alweer wat jaartjes geleden, maar ik zie hem nog duidelijk voor me. Absurd dat hij er niet meer is. Ik wens Dorine veel sterkte.

 11. Jaap! Lebedjev! GEORGE!

  Geen idee wat ik moet zeggen, sprakeloos ben ik. Wat een shock! Zo’n humoristische, energieke levensgenieter. Ik begrijp het niet en het dringt niet door.

  Wat was het te gek om met je te spelen. Ik heb veel van je geleerd. En wat was ik benieuwd naar Who’s afraid of Virginia Woolf! Wat moet dit een enorm gemis zijn voor je familie, ZOUT en alle anderen die je liefhebben.

  Heel veel sterkte allemaal!

  Gr en liefs

  Tom

 12. Japie …

  Ondeugend. Betrouwbaar.
  Hogere lat. Easy going.
  Begripvol. Bevragend.
  Whiskey voor aanvang. Wijn voor vrienden.
  Serieus. Speels.
  Stedenbouwer. Verenigingspilaar.
  Honkvast. Erop uit.
  Oude rot. Jonge hond.
  Amsterdam. Of stiekem Almere?
  Bedenkingen. Meegaand.
  Betrokken. Guitig.
  Geagiteerde typetjes. Glinsterogen.
  Genieten mag! Gastronomisch moet.
  Zout-vermoeid. Zout-gedreven.
  Theaterzitten. Vakantiefietsen.
  Klein. Powerhouse.
  Hobbysterrenkok. Hobbysterspeler.
  Lieverd. Jongensachtig.
  Dollen met Ans. Dorine forever.

  Topherinneringen. Topgozer.
  Japie Lissernietmeer.

 13. Jaap,

  We voetbalden samen, maar kende elkaar amper.
  Plots lag je daar, jij al ver weg, wij nog in ongeloof.
  Veel aan je gedacht deze week … wijze lessen.

  Knuffel op afstand voor de familie en vrienden.

 14. Lieve Jaap,
  Ik heb vele jaren van je genoten: in je rol als Enrico IV bij Sarabande, als Willy Loman bij ZOUT en in vele andere rollen. Ook in misschien wel de beste rol die je had: jezelf, na de voorstellingen. Onder het genot van een biertje even fijn het spel, maar vaak al snel ook de rest van de wereld op de korrel nemen, met een heerlijke scherpte en heel veel humor. Ik zal je in al je rollen missen.
  Dorine wens ik heel veel sterkte.
  Guido

 15. Lieve Jaap,
  Pas vandaag hoor ik van jouw overlijden en ben ik net als iedereen in shock. Ik begrijp het niet, kan het niet geloven en wil er niet aan. Hoe is het mogelijk?
  Het is op de kop af 6 jaar geleden dat ik mijn laatste voorstelling met je speelde, maar natuurlijk sta je in mijn geheugen gegrift. Als de man die tot op de laatste repetitie moeite had met zijn tekst, maar die ons tijdens de voorstelling altijd weer verbaasde en verheugde met een fenomenaal geheugen voor lappen tekst en de kracht om tijdens de voorstellingen zelf nog vele malen beter te spelen dan tijdens alle repetities. Presteren onder druk, dan was je het best. Wauw, wat was dat altijd een feest om naar te kijken. Vol er in en gaan!
  Heel veel sterkte voor de dierbaren om je heen, wat zal je ongelogelijk gemist worden! Ik denk aan hun.

  Dikke laatste knuffel, Claar.

 16. Lieve Jaap,
  Jou zien bracht altijd een grote glimlach op mijn gezicht! Je twinkelende pretogen en aanstekelijke lach. Samen met Ans en Dennis hebben we dan ook wat afgelachen in de tijd dat we bij Sarabande speelden en later ook in Zout.

  De jaren verstreken, en helaas zagen we elkaar niet zo vaak, maar als ik je zag, bleef jij maar jong, ontwapenend, vrolijk en gek. Alsof de jaren jou niet pakten! En ook in je toneelspel; je was en bleef ZO Jaap eigen, ZO intens Jaap.

  Ooit zouden we met zijn 4-en, de oprichters van Zout, nog eens iets moois op de planken zetten. Wat een groot verdriet en droevig vooruitzicht dat Zout vast nog vele mooie toneelstukken gaat brengen, maar telkens zonder de ZO eigen en intense Jaap. Een groot gemis!

  Ik stel mij zo voor hoe je toch nog met die prachtige lach op je mond bent ingeslapen afgelopen zondag…
  Dag lieve vrolijke Jaap.
  X Babs

 17. Lieve Japie,

  Ik weet eigenlijk niet of je het leuk vond dat ik je altijd Japie noemde.
  Ongelooflijk wat er is gebeurt. Zo vitaal, sportief, vol van energie en zo’n mooi positief mens.
  Zo’n fantastisch acteur, tekst vast, geloofwaardig, stralend, grappig, perfect gevoel voor timing.
  Bovenal een heel leuk mens, gezellig, open minded, in voor een drankje en een goed gesprek na iedere repetitie.
  Gepassioneerd over jullie tweede thuis in Frankrijk. Geïnteresseerd in ons allemaal.
  Steeds weer redder in nood als we bij een tekort aan mannelijke spelers weer smekend belde of via een een-tweetje met Ans.
  Het is niet te bevatten dat je er niet meer bent. Bedankt voor je mooie spel, de lol en de leuke momenten.
  Het publiek zal je missen! Ik zal je missen.

  X

  Isabelle

 18. Als toneel-bezoeker en voormalig collega was ik een grote fan van Jaap; hij was erg creatief, geestig en enorm energiek. Als collega heb ik veel van hem geleerd waarvoor ik dankbaar ben. Deze maand was ik van plan om het contact weer op te pakken, wat een toeval; ik zocht inspiratie en een scherpe blik op mijn vraagstukken in mijn stage voor mijn studie…bij hem kon ik daarvoor terecht. Belangrijker nog is dat ik met Jaap weer wilde bijpraten, te horen hoe hij het naar zijn zin had als adjunct afdelingshoofd in Almere en om weer energie krijgen van zijn kritische, relativerende mening, zijn gedrevenheid en zijn groot gevoel voor humor!
  Onverwacht kwam het schokkende nieuws vorige week. Ik kan en wil het vreselijke bericht niet geloven en het is zo’n groot verlies voor ons allemaal. Voor zijn vrouw Dorine, familie, vrienden, toneelvrienden en collega’s wens ik ontzettend veel sterkte en troost.

 19. Lieve Jaap,
  Hoe je je tekst ook bracht; fel, verlokkend, lief, verdrietig,of snerend, honend, wijs,verzachtend, welke rol je speelde; van schotse koning of griekse veldheer; je was altijd onmiskenbaar en eigen, zo eigen Jaap. Waar je ook stond op het toneel, of daarbuiten, in het licht of bij opkomst, altijd Jaap, altijd onmiskenbaar onverwoestbaar jij. Ik zal je altijd blijven zien lachen, grijnzend je rol met passie en verve neerzetten, ik zal met je blijven spelen, van dialoog tot worsteling, ik zal je blijven zien als we samen het glas heffen, en proosten op een geslaagde premiere; blijf spelen lieve Jaap, blijf spelen…

  Dennis

 20. Lieve Jaap,

  Zoals Vondel zei: het leven is een schouwtoneel, maar zo mag, zo kán het doek niet vallen. Zeker niet voor iemand die zijn rol met zo veel verve, energie en humor heeft gespeeld. Vele voorstellingen heb ik genoten van je spel, en het voelde als een eer om je zelf een podium te kunnen bieden. Het is niet te bevatten dat dit er niet meer van zal komen, en dat ons als toeschouwers nu slechts een gapende leegte op de Bühne rest.

  Heel veel sterkte voor Dorine, de mede-Zouters en alle anderen die Jaap – het kan niet anders – zo node zullen moeten missen.

  Iskandar

 21. Lieve Jaap,
  Wat een geluk was het dat we je konden overhalen de rol van Willy Loman te spelen. Je zette een personage neer dat ik van te voren nooit had kunnen bedenken. Je melancholie en innemendheid was zo intens en maakte Willy om van te houden. Ik zal de ondeugende glinstering in je ogen nooit vergeten als Willy droomde van de seringen en de blauwe regen. Sindsdien staat er een blauwe regen op ons balkon omdat ik van jouw Willy maar geen afscheid kon nemen. Het is verschrikkelijk en onwerkelijk om nu afscheid te moeten nemen van jou. Veel liefs en sterkte voor Dorien en je familie en vrienden en alle Zouters. Het was een eer en een genot om met jou samen te werken. liefs Mariken

 22. Lieve Jaap,
  Eigenlijk wilde ik het niet aannemen toen ik afgelopen donderdag hoorde van je hartaanval en je slechte situatie. Jaap !! ???? Dat kan niet. En eigenlijk vandaag wederom niet, waardoor ik het net pas hoorde. Je leren kennen als maatje van Ans bij Zout al vele jaren geleden, je gezien bij de vele voorstellingen met de mooie rollen, serieuze rollen, maar ook had je snel de lach. Eerlijk gezegd als je opkwam, kwam er mij altijd eerst een glimlach om vervolgens ademloos naar je spel te kijken. Maar ook de goede herinneringen als mede-bestuurslid, super gezellige etentjes, samen decor bouwen en een enorme steun voor de zakelijk leider. Als laatste: je was een topmodel voor mijn fotocamera en we (Isk en ik) verheugden ons enorm op de huiskamervoorstelling in Haarlem……..Het mocht niet meer zo zijn. Zal je enorm missen en wens naast Dorien ook alle huidige en voormalige Zouters enorm veel sterkte met dit verlies, Dikke knuffel aan allen, Irmgard

 23. Niet te bevatten dat iemand met zo veel levenslust er plotseling niet meer is. De hele dag flitsen beelden uit de twee voorstellingen die ik met Jaap mocht spelen door mijn hoofd en zie ik hem lachen in de kroeg. Zout zal niet meer hetzelfde zijn.
  Dorine, familie en vrienden: heel veel sterkte de komende tijd.

 24. Inmiddels al weer een tijd geleden dat ik met je werkte in onze kleinschalige mannenvoorstelling “Beet!” waarin je kritiek, humor, absurditeit, overgave in spel en fantastische fantasie onmisbaar zijn geweest.
  Vol enthousiasme keek ik uit naar ons weerzien en weer met je te mogen werken. De enige man van onze mannenvoorstelling die is overgebleven is niet meer.

  Hoe vreselijk.

  Ik wens Dorine en iedereen die Jaap lief had heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies

  Nadège

 25. Met grote verslagenheid en ongeloof hoorde ik vandaag dat Jaap is overleden. Het is zo onwerkelijk dat dit zomaar kan gebeuren. Jarenlang heb ik met zoveel plezier met hem gespeeld bij Zout. Jaap wás Zout. Iedere keer weer speelde hij de sterren van de hemel, je kon op hem rekenen, hij was een voorbeeld, enthousiasmerend en je kon heerlijk slap met hem ouwehoeren achteraf in de kroeg. We waren net weer gestart met de repetities voor ‘wie is er bang voor Virginia Woolf’. Een stuk wat hij zo graag wilde spelen en waar hij zich meteen weer met volle enthousiasme instortte. Het heeft niet zo mogen zijn. Zo eeuwig zonde dat zo’n mooie vent zo vroeg moet sterven. We zullen je ontzettend missen Jaap. Ik wens Dorine en al zijn naasten ontzettend veel sterkte met dit grote verlies.

 26. Ik wens alle geliefden, vrienden en kennissen heel veel sterkte en liefde toe met dit ongelooflijk grote verlies.

  Minke

 27. Met verbijstering lees ik zojuist dat Jaap overleden is, wat afschuwelijk! Ik ken Jaap niet zo lang als anderen bij Zout maar mocht het afgelopen jaar met hem in een productie spelen en dat was bijzonder. Jaap was heel bijzonder! Heel veel sterkte voor familie en vrienden.

  Eric

 28. Lieve Jaap

  Ik kan het niet begrijpen dat je er niet meer bent. Iemand met zoveel kracht, levenslust en humor als jij die zo plotseling verdwijnt. Ik vond het geweldig om met je samen te mogen spelen in Festen en Ivanov. En heb ontzettend genoten van ons ‘slappe geouwehoer’ achteraf in de kroeg. Ik zal je nooit vergeten Jaap!

  Diana

 29. Jaap: een prachtige speler, een prachtig mens.
  Waar jij zelf altijd zo mooi kon spreken, blijft het bij mij nu stil.
  Dit kan niet, dit mag niet.

  Heel veel sterkte voor Dorine, familie en vrienden.

  Liefs, Margriet

 30. Wat een verdrietig en onverwacht nieuws. Onwerkelijk en toch zo pijnlijk definitief.Het dringt nog niet tot mij door. Inderdaad, wat een energie , humor en gedrevenheid bezat onze Jaap. Als regisseur heb ik heerlijk met hem gewerkt, genoot van zijn ontspannenheid en spontane toneel timing, was dankbaar voor alle ideeen (over werkelijk alles) en dronk gezellig een biertje in de kroeg. Onbegrijpelijk dat je er niet meer bent, Jaap. Ik, je publiek en medespelers zullen je missen. Heel veel sterkte aan je familie en vrienden. En een dikke knuffel voor jou. Liefs, Ivana

 31. Lieve Jaap,
  Je hebt altijd de hoofdrol gehad bij Zout, zelfs in je bijrollen! Een genot om mee te werken, en heerlijk om naar te kijken. Na repetities vol tekst verlies en melige momenten, dan opleven tijdens de voorstelling, om dan als het er echt toe doet het beste van jezelf te laten zien. En iedereen mee te sleuren in deze energie en er iets onweerstaanbaar prachtigs van te maken.
  Jouw performance is onvervangbaar, jij bent onvervangbaar.
  Ik zal aan je blijven denken en je missen.
  veel liefs, Monique

 32. Lieve Jaap,
  Ik zag je verschillende alterego’s. Creon, Lebedjev, Willy, Johan en sinds kort natuurlijk George, het superalterego waar je al jaren naartoe groeide.
  We hadden diverse relaties. Je was m’n kennis, vader, affaire, echtgenoot en koning.
  We hadden enorm veel lol en ik vond het altijd een genot om met je te spelen of naar je te kijken. Je energie, inlevingsvermogen, creativiteit, intelligentie brachten elk personage en zijn tegenspelers tot leven. Maakte ze geloofwaardig en liet ons van ze houden.
  En je was niet weg te slaan. Elke keer dat je besloot af te haken wisten we je toch weer te strikken voor een nieuwe rol. Je toegewijdheid en passie trok je steeds weer terug. Gelukkig maar, ik had je voor geen goud willen missen.
  Maar dat moet nu dus wel.
  Je eigen tragedie.
  Onbegrijpelijk.

  Dorine en familie, ik wens jullie alle kracht en sterkte bij dit vreselijk grote verlies

  Liefs,
  Judith

 33. Niet te beschrijven, niet te bevatten dat Jaap er niet meer is. Ik heb Jaap leren kennen als een bijzonder, bevlogen en mooi mens met zoveel energie en humor zoals tijdens de repetities voor Ivanov en de workshops en in zijn rol als de handelsreiziger (Jaap jonge, we hadden zo graag meer van je gezien!) en natuurlijk als een zeer belangrijke motor en kracht achter ZOUT.
  Nu moet ZOUT, maar bovenal Dorien en zijn naaste familie, zonder hem. Heel, heel veel sterkte aan jullie allen.

  Met brandende tranen en grote brok in de keel, Anke

 34. Lieve familie van Jaap en lieve Zoutjes,
  Met groot verdriet en ongeloof heb ik kennis genomen van het veel te vroege vertrek van Jaap. Ik wens Dorien, familie en vrienden veel sterkte.
  Wat een heerlijkheid en een inspiratie bracht hij naar Zout. Wat een eer om naast Lebejev op de planken te staan. Wat een heerlijk spel speelde hij als mijn vader de handelsreiziger. Wat een geniale, humoristische azijnpisser was hij in de kroeg, na de repetities.
  Wat zullen we dat missen. Wat zullen we Jaap missen!
  Spuug ze daarboven in de bek Jaap!

 35. Lieve zouters en familie van Jaap,

  Jeetje vol ongeloof lees ik het bericht van Jaap. Wat een schok voor jullie allemaal…. Ik heb Jaap 1 keer ontmoet tijdens de workshop en op onze terugweg op de fiets naar Oost. Onbegrijpelijk….
  Ik wil jullie allemaal heel veel sterkte wensen met dit grote verlies….

  Liefs leoni

 36. Ongelofelijk, dat zo’n energieke, humorvolle man als Jaap zomaar weg is. Ik wens iedereen die hij zo plotseling heeft moeten achterlaten heel veel sterkte met dit verlies. Een verlies voor Zout is het zeker. Hij zat immers midden in de voorbereiding van wat een prachtproductie van “Wie is bang voor Virginia Woolf” had moeten worden. En hij was jarenlang een van de trekkers van Zout.
  Ik denk dat Zout voor altijd anders zal smaken zonder Jaap.

Reacties zijn gesloten.